Andrei Dellos zrewolucjonizował rosyjską kulturę powstawania i prowadzenia restauracji, kiedy wprowadził swoją wyszukaną, gastronomiczną ekstrawagancję. Restauracja Pushkin Café stała się prawdopodobnie najbardziej kultowym lokalem w stolicy Rosji. Kazbek to ósme miejsce na mapie Moskwy podpisane nazwiskiem Dellos, świętujące gruzińską kuchnię.
Zainspirowane wspomnieniem
Koncept restauracji Kazbek opiera się na wspomnieniach z dzieciństwa Dellosa oraz podróżach, które odbył wraz ze swoją rodziną. Artysta będący doskonałym w swoim fachu tworzenia unikatowych lokali gastronomicznych, stworzył przestrzeń wyposażoną w dekoracyjne zasłony, nisko zwieszone lampy sufitowe, lustra w zdobionych ramach oraz obrazy. Założenie estetyczne można, wcale jej mu nie ubliżając, artystycznym miszmaszem – dopełniają go niezliczone drobne elementy dekoracyjne jak figurki i zasłony, wypełniające półki oraz panele oddzielające restaurację od prywatnej przestrzeni jadalnianej.
Rodzinne tradycje kulinarne
Andrei Dellos zdaje sobie sprawę z gruzińskich tradycji jedzenia – jest ono tak naprawdę świętowaniem rodzinności. W związku z tym, powołał kucharza pochodzącego z Tbilisi – Mamiya Jojua oraz jego matkę, aby przygotowali jedyne w swoim rodzaju menu. Pośród pozycji kulinarnych odnaleźć można khachapuri (tradycyjny chleb nadziewany serem) podawane z serem sulguni oraz truflami, pelamushi (deser z sokiem winogronowym) czy kremowe matsoni wypełnione młodymi orzechami włoskimi.
Szeroki wybór
Oczywiście, w gruzińskiej restauracji nie mogło zabraknąć kawy podawanej w sposób tradycyjny dla wschodu – serwowanej w zestawie wyposażonym w srebrne akcesoria, słodkie przekąski. A dla tych, którzy od kofeiny wolą alkohol, w menu znalazło się wino Tsinandali, przy którym można wznieść toast w imię Dellosa stojącego za kolejnym doskonale wykreowanym i zrealizowanym eleganckim konceptem restauracyjnym.
Zobacz także: