Słynny francuski szef kuchni – Alain Ducasse, otworzył swoją pierwszą restaurację w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Domem dla lokalu rodem z Baśni tysiąca i jednej nocy został spektakularny hotel Emerald Palace Kempinski. Dla gości przygotowano tu aż trzy pietra obfitujące w kulinarne rozrywki. Restauracja miX jest jednocześnie największą restauracją należącą do jednej firmy, z ponad setką miejsc siedzących. Tym samym Dubaj, po raz kolejny, może pochwalić się jedynym w swoim rodzaju rozmachem.
Otwarte w 2018 roku miejsce to efekt ścisłej współpracy wielkiego szefa kuchni i architekta Manuela Clavela. Restaurację cechuje wyróżnia atmosfera luksusu i wyrafinowanie, dzięki widokowi na morze, futurystycznym wnętrzom oraz obszernym, zacienionym tarasom. Dekoracje wnętrz oparto na inspiracji mułzumańskimi mukarnasami. To charakterystyczny dla architektury tych stron ornament stalaktytowy, czyli architektoniczny motyw konstrukcyjno-dekoracyjny. Nie zabrakło także inspiracji słynnymi wyrobami Faberge – wielkie, złote jajko o wysokości 20 metrów łączy wszystkie trzy poziomy. Ukryta wewnątrz jajka winda zawozi wybranych klientów do ekskluzywnych pomieszczeń dostępnych dla niewielu.
W innym miejscu bar oraz strefa lounge’owa zapewnia gościom luźniejszą atmosferę z koktajlami i daniami typu tapas. Natomiast wspaniałe tarasy pozwalają im cieszyć oczy panoramą miasta oraz widokiem na morze. Dubaj to miejsce przyciągające co roku ogromne rzesze turystów, chcących doświadczać tych urzekających wrażeń.
Do umeblowania tej niezwykłej restauracji wybrano między innymi meble marki Pedrali. W głównej jadalni oraz w strefie lounge’owej króluje kolekcja Ester. Te zaprojektowane przez Patricka Jouina siedziska już na pierwszy rzut oka wydają się być godne królewskich salonów. Pięknie profilowane oparcie, oraz wykończone aluminium nóżki odzwierciedlają cały urok i wygodę krzeseł i stołków. Przestrzeń uzupełniono jeszcze stolikami Dream, stołkami barowymi Vic oraz fotelami Laja autorstwa Alessandro Busany.