Search

Kuchenne rewolucje — trendy 2022 — cz. 2

kuchniedada_pointofdesign.pl

Kontynuujemy przegląd nowości kuchennych, które powstały na przestrzeni ostatnich miesięcy, wnosząc powiew świeżości do tej jakże istotnej strefy domowej przestrzeni. Tu prym wiodą włoskie firmy produkcyjne kategorii premium, które od lat wyznaczają trendy i promują ponadczasowe wartości wzornicze, takie jak: jakość, historia i rzemiosło.

kuchniedada_pointofdesign.pl
Kuchnia Dada / Ratio

Spis treści:

Królestwo praktyczności – Arclinea

Personalizacja kluczem do sukcesu – Ernestomeda

Kuchenne dzieło sztuki użytkowej – Henge

Rzymska interpretacja współczesnej klasyki- Fendi

Architektoniczna baza i precyzja ruchów projektowych – Dada

 

Królestwo praktyczności – Arclinea

Arclinea to marka łącząca techniczną i praktyczną precyzję oraz innowacyjność kształtu z innowacyjnością przestrzeni. Koncepcja Thea wyznacza nowatorski kierunek w architekturze kuchennej, jednocześnie umożliwiając harmonijną integrację z istniejącymi systemami.

Koncepcja ta wpisuje się w kolekcję Arclinea, grupę kompatybilnych produktów i systemów powstałą w 2000 roku, które łączy wspólna matryca architektoniczna. Thea, zaprojektowana przez wieloletniego projektanta i dyrektora artystycznego Arclinea, Antonio Citterio, nawiązuje do wzornictwa stosowanego w kuchniach Dalekiego Wschodu.

kuchniearclinea_pointofdesign.pl
Kuchnia Arclinea / Thea
kuchniearclinea_pointofdesign.pl
Kuchnia Arclinea / Thea

Profil oddzielający drzwi, który jest jednocześnie rozwiązaniem do otwierania szafek, to element wyróżniający Thea. Dzięki szeregowi udoskonaleń projektowych, dodanych przez Antonio Citterio, nazywanego “królewskim projektantem dla przemysłu” (uhonorowany przez  Royal Society for the Encouragement of Arts, Manufactures & Commerce z Londynu), kuchnia zyskuje ekstremalną praktyczność i estetyczny minimalizm. Ta ściśle określona koncepcja jest zgodna z trendem, który zakłada podział kuchni na dwie odrębne, ale uzupełniające się części – pracy i intymności, gdzie mieszają się przeżycia, emocje i rozmowy.

Personalizacja kluczem do sukcesu – Ernestomeda

Poszanowanie wartości etycznych, ekologicznych i funkcjonalnych to kwestie, które odzwierciedlają Ernestomedę i powstające projekty wzornicze. Kluczowe staje się otoczenie, nadające indywidualnego charakteru projektom, aby ostatecznie wyznaczyć ich ramy funkcjonalności. Współpraca ze słynnymi projektantami, wyznacza etapy w historii Ernestomedy – Giuseppe Bavuso, Andreucci&Hoisl, Pietro Arosio, Carlo Bartoli czy Zaha Hadid, którzy kolejno stawiali kroki milowe w rozwoju estetyki sygnowanej logo włoskiej marki. Ernestomeda prezentuje unowocześnioną wersję jednego z najpopularniejszych modeli – Obliqua.

kuchnieernestomedia_pointofdesign.pl
Kuchnia Ernestomeda / Obliqua

Obliqua to projekt, gdzie elegancja przenika się z innowacyjnością, a ich wiodący design, wyrażony poprzez zwarte, nieskazitelne linie, nadaje pomieszczeniom ciepła i intymności. Obliqua, której nazwa pochodzi od specjalnego ukośnego kąta nachylenia drzwi i blatów roboczych, jest połączeniem prostych form, doskonałych faktur i naturalnych materiałów. Ciągłość koloru uzyskana dzięki zastosowaniu jednego odcienia dla blatu roboczego, uchwytów oraz drzwi, nadaje Obliqua zarówno wyrafinowany urok, jak i silny efekt wizualny. Wybór drewna Black Oak o otwartych porach kreuje ciepły, intymny nastrój.

kuchnieernestomedia_pointofdesign.pl
Kuchnia Ernestomeda / Obliqua

Kuchenne dzieło sztuki użytkowej – Henge

Henge skłania się ku głębokiej refleksji na temat codziennego życia i umiejscowionego w nim designu. Ponadczasowość i łatwość dobierania mebli do wnętrz, zadecydowały o odrzucaniu formalizmu. Natura, pogoda, klimat i pory roku odgrywają istotną rolę w kreowaniu każdej kolekcji, w której przedmioty, są czymś więcej niż tylko meblami.

Henge / Bar Ozone

Bar Ozone będący projektem architekta Massimo Castagna, już od dekady umacniającego tożsamość marki, perfekcyjnie łączy w sobie użyteczność, a także nietypowe wykończenia i formę. Konstrukcja drzwi i podstawa z litego drewna, pokrytego mosiądzem, ukazuje designerski kunszt. Marmur, jako że jest materiałem naturalnym, tworzy niepowtarzalną część – w procesie starzenia się, nabiera lekko zmienionych barw, czyniąc go tym bardziej cennym i wyjątkowym. Finezyjność kształtów i samego wzornictwa sprawia, że bar zyskuje ponadczasową elegancję, intrygując swoją nieregularnością.

Rzymska interpretacja współczesnej klasyki- Fendi

Nieograniczona wyobraźnia, pasja oraz wiedza to filary Fendi, gdzie innowacyjność mieści się w trzech aspektach – wzornictwie, technologii, a zwłaszcza w jakości.  W 2018 roku nawiązano współpracę z FENDI Roma i tak właśnie, narodziła się marka FENDI Cucine. Ponad 50 lat wielkich pomysłów, innowacji i poszukiwań, zaowocowało powstaniem produktów prawdziwie Made in Italy o niepowtarzalnym stylu.  Projekty oparte na finezyjnym połączeniu eklektyczności z klasyką, stanowią jednocześnie odwołanie do tradycji włoskiej architektury.

kuchniefendi_pointofdesign.pl
Kuchnia Fendi / Canossa

Canossa to odpowiedź na codzienne poszukiwanie rzeczy doskonale wykonanych, głęboko zakorzenionych w wielkiej włoskiej tradycji rzemieślniczej. Charakteryzująca się wielowarstwowym wzornictwem, z wieloma odniesieniami do eklektyzmu i czarno-białych wspomnień, przełamuje tradycyjną koncepcję kuchni. Wykończenie drzwi z czarnego szkła ryflowanego, uchwyty z malowanej stali z naturalnym mosiężnymi elementami, a także rama nośna dla laserowo wycinanych drzwi, stwarza nowy wymiar przestrzeni kuchennej.

Kuchnia Fendi / Canossa

Architektoniczna baza i precyzja ruchów projektowych – Dada

Założona w 1926 roku przez Angelo Garavaglia, należącą do grupy Molteni C, Dada, jest syntezą nowoczesnego, wyrafinowanego włoskiego wzornictwa z innowacyjnymi rozwiązaniami technologicznymi i silną bazą opartą na prawidłach architektonicznych wielkiej skali.

kuchniedada_pointofdesign.pl
Kuchnia Dada / Ratio

Ratio, kultowa kuchnia zaprojektowana przez Vincenta Van Duysena, została wzbogacona o metalowe siatki definiujące podstawową architekturę, oświetlenie wewnętrzne, szafki wiszące i kolumny. Pełne objętości i przestrzeni blaty wraz z surowymi elementami, tworzą elegancką grę równowagi. Wyczuwalny śródziemnomorski charakter, na przemian z wyrafinowanymi esencjami, takimi jak thermo dąb i rzadkimi kamieniami naturalnymi, jak nowy Breccia Capraia, kreują model wersji premium, utrzymany w ponadczasowym stylu i szlachetnej kolorystyce. Dodatkowo, projekty architekta wyrażają się w uważnym postrzeganiu przestrzeni wewnętrznej i jej relacji z architekturą zewnętrzną. Interpretując architekturę i na nowo definiując jej proporcje, Van Duysen, tworzy przedmioty o wielkiej czystości i prostocie, które jednak zachowują solidną formę.

Serce każdego domu bije w kuchni, a w szczególności tej włoskiej, w której la mamma z żarliwością przygotowuje posiłek w oparciu o stare, wiekowe receptury. To wyraz poszanowania tradycji, tak jak w przypadku zaprezentowanych modeli kuchni. Kuchnia to przestrzeń, w której rodzi się tak bliskie południowej Europie dolce vità. Radość i miłość, wyrażone wspólnym posiłkiem, wydają się być podstawą ruchów projektowych światowej klasy designerów, którzy za wszelką cenę chcą tchnąć w projektowaną materią, ponadczasowe wartości i uczynić z niej coś więcej, niż tylko wielkogabarytowy mebel. Kuchnia to początek każdej pozytywnej opowieści o domowym szczęściu i dobrobycie, dlatego warto poświecić jej szczególną uwagę.

Write a response

Dodaj komentarz

Close
© Copyrights by Point of Design
Close