L’Orbe to nowa kategoria spirytusu – połączenie wódki z kawiorem zdaje się być ideą naprawdę dekadencką. Breakthrough Innovation Group, czyli zespół odpowiedzialny za przełomowe innowacje w Pernod Ricard, poświęcił temu odkryciu pięć lat badań.
Spotkanie francuskiego kawioru i polskiej wódki w L’Orbe, pierwszym na świecie białym duchu nasyconym naturalnie świeżymi produktami. Trendy konsumenckie w branży alkoholi stopniowo zmieniały się w ciągu ostatniej dekady. Produkty premium i rzemieślnicze, których zwykle nie ma na półce w supermarkecie, cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zachęciło to zarówno marki jak i barmanów, aby większą uwagę zwrócili na naturalne i świeże produkty. Dzięki temu powstało wiele nowych i innowacyjnych wersji i mikstur.
Odkrycie BIG
Breakthrough Innovation Group (BIG) powstała w 2012 roku i od tego czasu kształtuje rynek. W 2017 roku zwróciła na siebie uwagę aplikacją Opn, czyli cyfrową biblioteką koktajli. Jej najnowsze wydanie bezpośrednio przekłada się na maksymę „tworzyć z niemożliwych możliwe połączenia”. Rok 2019 ma być ekscytującym rokiem dla tej młodej marki.
Po pięciu latach drobiazgowych badań i rozwoju BIG otwiera drzwi do nowej kategorii trunków. L’Orbe to pierwsza na świecie wódka (i biały duch) naturalnie nasycona świeżym produktem, kawiorem. Połączenie tych dwóch składników stanowi kamień milowy dla świata alkoholi.
Infuzja kawiorem L’Orbe
Kawior Acipenser Baerii L’Orbe pochodzi z farmy w południowo-zachodniej Francji. Rzut oka na specjalnie przygotowaną butelkę L’Orbe tłumaczy podróż, którą przeszedł alkohol, by osiągnąć pożądany stan. Przezroczysta rurka (opracowana i opatentowana przez BIG) biegnie pionowo w dół przez jej środek, mieszcząc kilkadziesiąt pereł kawioru. W wyniku procesu zwanego mikrokapsułkowaniem, aromaty kawioru naturalnie rozpraszają się w spirytusie. Po sześciu tygodniach wódka dojrzewa i jest gotowa do degustacji. Jej konsystencja i przejrzystość pozostaje całkowicie niezmieniona zarówno podczas infuzji, jak i po niej.
Wybór zarówno wódki, jak i kawioru, które stanowią L’Orbe, był szczególnie długim przedsięwzięciem. Parowano i testowano 15 różnych odmian kawioru i 6 rodzajów wódki. Ostatecznie kompozycja składa się z polskiej wódki na bazie pszenicy i ikry jesiotra syberyjskiego hodowanego we Francji.
Degustacja
Pierwsza próba w temperaturze pokojowej ujawnia rozkwitający na języku profil smakowy. Po około ośmiu sekundach aromatu gładkiej wódki wyczuwalny staje się świeży, pikantny smak kawioru. Ten z kolei stopniowo przekształca się w kremowe, maślane i orzechowe nuty. Trunek proponuje się także z lodem i z plasterkiem imbiru, który równoważy pikantne tony z odczuciem unami, które nadaje definicji wódki.
Butelki L’Orbe zostały już wysłane na gościnne sceny Londynu i Paryża. Tam mistrzowie sztuki barmańskiej tworzą kolejne ciekawe kompozycje jak koktail Le Grain w La Maison du Caviar. Szef baru Duke, Alessandro Palazzi w proponuje z kolei Baeri Peral Martini w schłodzonym szkle, przyozdobionym cebulką nasączoną sake. W ten sposób tworzy smaczny i pikantny aperitif.