Nowa funkcja industrialnego obiektu
Sanavi 313 to nowe najmodniejsze miejsce na mapie Istambułu, które od całej gamy innych sklepów odróżnia niepopularna lokalizacja oraz niekonwencjonalny wystrój. Lokal znajduje się w obiekcie, który z swoim poprzednim wcieleniu służył jako serwis samochodowy Atatürk Oto Sanayi w północnej części miasta, znanej ze swojego industrialnego charakteru.
Rodzinna współpraca
Miejsce to powstało dzięki pomysłowi dwóch braci – Enisa i Amira Karavil. Pierwszy z nich pracuje jako architekt wnętrz, a drugi zajmuje się projektowaniem i wykonywaniem obuwia. Puntk Sanavi 313 otwarty został w 2015 roku, a jego koncept opierał się na próbie kreacji miejsca dla wielbicieli i pasjonatów współczesnego designu, mody, sztuki oraz gastronomii.
Różnorodne przestrzenie
Na parterze budynku, który przeszedł renowację (nie pozbywającą go pierwotnego, surowego charakteru), znajduje się restauracja wzdłuż której eksponowane są najmodniejsze produkty, a piętro zaaranżowane zostało na biura Sanavi 313 Architects oraz Atelier.
Funkcjonowaniem studia projektowego zajmuje się Enis Karavil, który stworzył również limitowaną serię autorskich mebli zawierających w sobie kwintesencję estetycznego charakteru butiku. Jego własne studio projektowe ma na koncie realizacje w miastach takich jak Londyn, Nowy Jork, Istambuł czy Riyadh i zapracowało sobie na uznanie w sferze renowacji mebli czy zagospodarowywania historycznych przestrzeni.
Atelier prowadzi drugi z braci, Uziyel, który słynie ze swoich niesamowitych umiejętności, jeśli chodzi o tworzenie butów. Inspiruje się włoskimi szewskimi metodami, a Sanavi 313 oferuje całą gamę ręcznie wykonanego obuwia oraz toreb, która łączą w sobie nowoczesną, minimalistyczną estetykę z tradycyjnymi metodami rzemieślniczymi. Jego produkty sprzedawane są również w Wielkiej Brytanii, Włoszech, Danii, Niemczech, Ukrainie, USA, Chinach, Japonii, Korei, Dubaju czy nawet Kuwejcie i Katarze.
Parterowa restauracja prowadzona przez szefa kuchnia Müge Ergüla oferuje klientom butiki śniadania oraz lunch. Pełne kolacje serwowane są jedynie podczas prywatnych wydarzeń.
Zobacz także: